Högre produktion än väntat

Om två veckor, den 17 juni, inviger kronprinsessan Victoria det nya pellets- och anrikningsverket i Kiruna. Men Sveriges största industriprojekt är redan nu igång och producerar pellets. Till dags dato har det hunnit bli 160 000 ton.

För 2,5 år sedan fattade LKAB:s styrelse beslut om den här investeringen på dryga 6 miljarder kronor.

Uppstarten av det nya pelletsverket har gått bättre än vad LKAB förväntat.

- Vi har haft mindre störningar än väntat och producerat betydligt mer än beräknat den första driftmånaden, säger projektchefen Åsa Sundqvist.

Drygt 200 entreprenörer jobbar fortfarande för att få de sista pusselbitarna på plats. Men ändå snurrar kvarnhjulen inne i anrikningsverket för fullt och maler malm.

I pelletsverket hettar det i ansiktet när man går förbi den stora ugnen som är nästan 1 300 grader varm inuti. Genom byggnaderna far malm runt på olika transportband som löper kors och tvärs.

Verken har redan varit igång en månad och har varit uppe i full produktionstakt. Hittills har de tillverkat 160 000 ton malmkulor till försäljning. De allra första exemplaren från 4 maj klockan 16 förvaras i fikarummet.

- De är ju ett stycke världshistoria, säger Åsa Sundqvist och visar upp hinkarna med svart pellets.

Med de nya verken höjs produktionskapaciteten i Kiruna med 80 procent. Samtidigt har 120 nya jobb skapats på LKAB.

Åsa Sundqvist säger att starten av verken betyder mycket för LKAB.

- Nu har vi en produktionskapacitet ovan jord i Kiruna som gör att vi till fullo kan ta tillvara på efterfrågan på marknaden. Det är fantastiskt för LKAB att vi haft sådan timing, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista