Ny metod för att ta hand om miljögift

En ny metod för leta efter miljögiftet dioxin har forskats fram. Dagens metoder för att analysera dioxiner är väldigt komplicerade, dyra och tidskrävande. Det är Piteåbon Erik Spinnel som i en kommande avhandling presenterar en metod som gör dessa analyser betydligt snabbare, effektivare och billigare.

Dioxiner är en grupp väldigt giftiga och svårnedbrytbara miljögifter som finns i stora delar av miljön. De bildas bland annat vid förbränning av sopor. Men även många gamla platser där trä impregnerats är starkt förorenade med dioxiner.

Eftersom dioxiner är så giftiga måste de kunna analyseras i relativt små nivåer. Detta ställer stora krav på analysmetoderna. Dagens metoder för analys av dioxiner sker normalt med många separata steg och kräver relativt stora mängder organiska lösningsmedel.

Detta gör dessa metoder väldigt tidskrävande och väldigt dyra. Erik Spinnel presenterar i sin avhandling en metod där flera av stegen kan kombineras vilket gör analyserna både snabbare och billigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista