Brandflyg i Norrbotten hela sommaren

Länsstyrelsen Norrbotten genomför även i sommar brandflyg i länet för att minska risken för större skogsbränder. Brandflyget utförs av Frivilliga Flygkåren med start 18 juni och sedan fram till 30 september. Men flygningarna kan börja tidigare och sluta senare om det bedöms nödvändigt på grund av vädret.

- Vi har sett att detta är en bra form för att undvika den svåra situation vi hade i Bodträskfors sommaren 2006. Skogsbrandbevakning är ett kostnadseffektivt sätt att snabbt upptäcka och lokalisera bränder och ger även stöd vid släckningsarbetet, säger Karin Börjesson, chef för krishanteringsenheten på länsstyrelsen.

Räddningstjänsten i Luleå och Räddningstjänstförbundet i Östra Norrbotten svarar för dagliga beslut om flygning avseende hela länet.

Det statliga brandflyget togs bort 2003, men återinfördes i april 2007, bland annat som en följd av den historiskt stora skogsbranden i Boden sommaren innan då 1900 hektar skog brann ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista