Arbetslösheten i länet sjunker

Arbetslösheten har fortsatt och minska i år, men redan nu märks en avmattning i efterfrågan på arbetskraft i länet. Även om det i relation till hela landet sker långsammare, särskilt inom gruvindustrin, transport samt bygg och anläggning.

– Vi har en väldigt stabil och god utveckling men vi ser en avmattning även i Norrbotten. Kanske inte lika stark som i riket i övrigt, för vi har ju väldigt stabila basindustrier som fortsätter att gå bra, säger Arbetsförmedlingens utredare Anders Pekkari som på tisdagen presenterade prognosen för 2008-2009.

Var märks avmattningen?

– Den senaste tiden har vi framför allt märkt det på uppdragssidan, där man i höstas var väldigt optimistisk. Men där har det definitivt minskat i orderingång. Det är en viss minskning också inom andra privata tjänstenäringar. Bygg har ju minskat under det senaste året men där verkar det uppåt igen.

Ja, de stora investeringarna fortsätter, inom gruvindustrin i Malmfälten, Haparandabanan och i handelssektorn. Stora projekt som beräknas ge jobb de närmaste åren.

Men toppen, eller botten är nådd när det gäller arbetslösheten som nu är 2,7 procent i länet. Nästa år väntas den öka något särkilt inom den kvinnodominerade offentliga sektorn och inom myndigheter och skola.

Unga och lågutbildade har svårt att komma in på arbetsmarknaden, vilket kommer bli ännu tuffare.

– Stora delar, eller egentligen hela, näringslivet kräver ju minst godkänd gymnasieutbildning i kärnämnena svenska, matematik och engelska. Det är nästa minimikrav.

Arbetsförmedlingen, som fått minskade anslag till utbildning, kommer nu att fokusera på insatser för personer med högst grundskoleutbildning, utomeuropeiskt födda, funktionshindrade och personer över 55 år.

Arbetskraftsbristen inom vissa yrken kvarstår, det gäller exempelvis fordonsförare, gruvarbetare, elektriker vissa hantverksyrken, speciallärare och kvalificerade vårdjobb.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista