Obols grundare talar ut

Finansmannen Bo Johansson berättar nu varför han lämnade landet efter granskningen av Obol Investment. Hans förhoppning är också att de investerare som inte fått tillbaka sina pengar ska få det, eftersom han vet var de finns.

Bo Johansson ger nu i en lång intervju sin förklaring till vad som hände efter den andra december när publiceringarna om Obol började. Bland annat berättar han att han fortfarande jobbar på att investerarna ska få tillbaka sina pengar.

– Det finns en historia som inträffat Obol Investment för några år sedan som är anledningen till att jag fått ett personligt hot mot mig, så är det. Jag anser att det enda sättet att neutralisera hotet är att tala med er, säger Bo Johansson till reportrarna Anna Jaktén från Sveriges Radio P1:s Kaliber och Björn Thunbäck från SVT:s Uppdrag granskning.

Av de investerare som är arga över att de inte vet om de får tillbaka pengarna säger han att han inte märkt nåt eftersom ingen har kunnat ta kontakt med honom. Men det hade säkert hänt om de vetat var han funnits.

Han säger också att han har förståelse för de besvikna investerarna men att han också har förlorat alla pengar.

I dagsläget finns en liten summa av investernas pengar säkrade från företaget som Bo Johansson sade förvaltade 15 miljarder kronor.

– 11 miljoner är säkrade hos länsstyrelsen och jag är jättetacksam att det inte är noll. Det är min förhoppning att de andra pengarna också kommer fram. Därför att jag med stor sannolikhet vet var de finns, säger Bo Johansson.

Hela intervjun med Bo Johansson hör du kl 16 på onsdagen i programmet Kaliber i Sveriges Radio P1, samt i Sveriges Televisions Uppdrag Grankning kl 20 på onsdag kväll.

Intervjun har gjorts i samarbete mellan Anna Jaktén, Kaliber i P1 och Björn Thunbäck, SVT:s Uppdrag granskning.

Vi kan tillägga att juristen Staffan Granerfeldt vid Ekobrottsmyndigheten bekräftar till Norrbottens-Kuriren att förhör har ägt rum med både Bo Johansson och hans partner Jan Saradlic, gällande Obol investment. I övrigt vill han inte lämna några kommentarer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista