Nytt centrum ska hjälpa till vid stadsflytt

Gällivare ska få ett internationellt kunskaps- och designcenter som ska har arbeta med hur en stad kan flyttas. Under 30 år har hus flyttats undan gruvdriften i Malmberget, och nu ska helheten och de nya möjligheterna av en stadsflytt synas och bearbetas ur ett designperspektiv.

Ett projekt startar nu för att arbeta med stadsflytten av Malmberget. Att då arbeta med design är enligt Claes Frössén från Stiftelsen svensk industridesign att skapa något som inte är vackert eller fult utan attraktivt för medborgaren.

Han anser också att människan ska stå i centrum av en stadsflytt.

- I dag hanterar man det som att det bara är hus. Samhället består av människor och allting runt människan. Så att utgå ifrån mänskliga dimensioner, alltså den mänskliga nivån när man gör någonting, är nog en förutsättning för att lyckas, säger han.

Människorna ska involveras i projektet och ska ges tillfälle att tala om vad som är viktig för dem och varför de vill bo just här. Sedan kommer arkitekter, designers och ingenjörer med sina specialistkunskaper för de nya möjligheterna med en stadsflytt.

Idag finns 5,5 miljoner kronor till projektet hur man flyttar en stad, och när projekttiden är slut ska det internationella kunskaps- och designcentret finnas i Gällivare.

- Det ska bli ett centrum för forskning och utveckling som hela tiden ska ha aktuell information om, hur man gör när man flyttar en stad. Antingen det har varit kris med väder och vind eller som här i Gällivare och Malmberget, med malmen, säger Lena Allheim, projektledare vid Centek i Luleå som arbetar med utbildning och utveckling

Birgitta Larsson (s), vice ordförande för kommunstyrelsen i Gällivare, är glad över projektet som ska ge helt nya möjligheter.

- Här har vi möjligheter att skapa positiva känslor utifrån det här faktumet att vi håller faktiskt på att flytta staden. Nu har vi äntligen chansen att forma vårat blivande framtida samhälle, säger hon.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
E-post: maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista