Sex års fängelse för grov våldtäkt

Uppdaterad 15:08
Den 33-åriga kvinnan som stått åtalad vid Haparanda tingsrätt för grov våldtäkt, rån och olaga frihetsberövande döms till fängelse i sex år och rätten går därmed på åklagarens yrkande. Hon ska också betala 187 000 kronor i skadestånd till målsägaren.

Enligt tingsrättens bedömning är det helt klart att kvinnan utsatts för fysiskt våld vilket stöds av det rättsmedicinska utlåtandet. När det gäller om kvinnan utsatts för sexuella övergrepp anser rätten att bevisningen är tillräckligt för fällande dom trots att de i huvudsak grundar sig på målsägarens uppgifter.

Den berättelse kvinnan lämnat om händelsen i lägenheten den 24-25 januari anses vara klarlagd, bland annat genom besvis.

Den åtalade kvinnan som förnekar alla åtalspunkterna har uppgett att hon vid tiden inte var i Haparanda utan i Finland hos en person. Men enligt den personen var hon inte där och eftersom han lämnat sina uppgifter under ed saknas det anledning att ifrågasätta det, menar rätten.

Att Haparanda tingsrätt anser att den 33-åriga kvinnan ska dömas till fängels i sex år grundar den på att det lägsta straffet för grov våldtäkt är fyra år och för rån och olaga frihetsberövande är det ett år vardera.

Straffet får hon för att hon tillsammans med en manlig bekant tog sig in i en lägenhet där de rånade en kvinna under knivhot, sedan tvinngade henne till sexuella handlingar med de båda under knivhot. Och sedan la sig framför dörren så att kvinnan inte kunde kalla på hjälp.

Mannen är ännu inte gripen.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista