Bastu, ljusterapi och spa-massage - alternativ till mediciner på äldreboende

Mindre mediciner och istället mer av alternativa behandlingsmetoder. Det är den modell som länets allra nyaste äldreboende börjat jobba efter. På onsdagen invigdes Midskogens vård- och omsorgsboende med 55 lägenheter på Bergviken i Luleå. Ett äldreboende som redan under de allra första månaderna det varit igång visat sig vara framgångsrikt.

Sjuksköterskan Mari Timonen visar runt bland boendets alternativa behandlingsformer som bastu, ljusterapi och spa- massage.

Redan nu har resultaten börjats synas. I en av de mest vårdkrävande grupperna, en av de behöver mycket smärtstillande och lugnande medel för att komma till ro, har den vanliga medicineringen gått ner kraftigt.

Irene Nilsson är fyller 93 år senare i sommar. Läkarna har lagt om hennes medciner, sjukgymnasten har börjat träna med henne i trappor efter flera hjärtinfarker och även njursvikt.

Den läscirkel hon är med i och den fotvård hon får nere på spa-avdelningen, det gör henne gott säger hon själv.

– Det är så skönt, säger Irene Nilsson som sedan i februari bor i en egen lägenhet på Midskogens nya vård- och omsorgsboende i Luleå.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista