Chrunak: Mycket snack utan konsistens

Luleå kommun, Sveriges Olympiska kommitté och Konsum fick alla erbjudanden från Obols företrädare Bo Johansson om att placera pensionspengar i Obol investment eller göra sponsoravtal. Kontakterna med SOK och KF gjordes med tillsammans Luleå hockey och dåvarande klubbdirektören Hans Chrunak som ett bevis på att de hade bra kontakter eftersom Obol skulle gå in som sponsor i Luleå Hockey.

- Vi satt och pratade i Luleå Hockey om att vi ville göra nåt som kittlade honom. Vår ordförande Curt Johansson hade ingångar i KF och jag kände Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande, så vi ordnade möte mellan båda parter, säger Hans Chrunak.  

I november 2005 besökte också Obols företrädare Bo Johansson Luleås kommunledning och ville att kommunens pensionspengar skulle placeras hos Obol investment.  Men när ledningen krävde att Bo Johansson skulle visa certifikat och att han hade finansinspektionens tillstånd att bedriva verksamhet för att det skulle bli aktuellt med några placeringar, kom han aldrig tillbaka. 

Ungefär ett år senare var Luleå hockeys dåvarande klubbdirektör Hans Chrunak med att ordna ett möte mellan Sveriges olympiska kommitté och Konsum och Bo Johansson. Mötet gick ut på att Obol skulle gå in med ett sponsoravtal till SOK och som tack få komma åt deras kontakter. Men SOK:s ordförande Stefan Lindeberg sa nej.

- Vi måste pröva alla möjligheter när vi ska satsa på unga idrottare. Vi tackade nej, men jag vill inte gå in på varför, säger Lindeberg.

Och något avtal blev det inte heller med KF efter Bo Johanssons besök.

- Om jag tolkade ansiktsuttrycket  ekonomen på KF rätt så såg han mest förvirrad ut. Bo Johansson pratade i en massa investeringstermer som KF ekonomen inter verkade förstå. Det var mycket snack och utan konsistens, säger Hans Chrunak som var med vid mötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista