Irakier som dödshotats får stanna

En 25-årig irakisk man som bor i Boden och som tidigare varit utvisningshotad får stanna kvar i Sverige. Efter att ha överklagat till migrationsdomstolen har han nu fått ett permanent uppehållstillstånd. Mannen har arbetat som tolk åt den amerikanska armén i Irak och efter det har han dödshotats.

Den 25–årige mannen arbetade som tolk för den amerikanska armén under fem månader. Hans arbete bestod i att tolka mellan myndighetspersoner och amerikanarna.

Under perioden han arbetade fick han två hotbrev om att han skulle dö om han inte slutade jobba för amerikanarna. Efter det andra brevet, som han fick i december 2006, flydde han till Sverige och efter det så har hans bror kidnappats. En händelse som han menar har att göra med hans tidigare arbete som tolk för amerikanarna.

I den bedömning som tidigare gjordes av Migrationsverket som ville utvisa mannen, ifrågasattes att han hade arbetat som tolk. Men Migrationsdomstolen gör nu en annan bedömning och anser att det finns stöd för hans berättelse bland annat genom de rekommendationsbrev han har från amerikanska armén och de hotbrev som han sparat.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista