Luleå lockade till sig gruv- och stålfolket

Från söndag den 8 juni, till och med onsdag den 11 juni, kommer två stora gruv- och stålkongresser att hållas samtidigt i Luleå. Samtidigt väntas då omkring 1 000 deltagare från hela världen anlända till Luleå. Den största kongressen arrangeras av Luleå tekniska universitet i Kulturens hus med 600 gäster. Något som också allmänheten kommer att märka av.

I två år har Rikard Mattsson och hans firma Konfaktiv förberett den stora gruvkongressen MassMin i Luleå. Det är också den största av de två kongresser som arrangeras i Luleå under de kommande fyra dagarna.

- Planering behövs verkligen, för det har varit besvärligt att få ihop logi för alla, säger Rickard Mattsson.

Men nu är det ordnat. De ska också ha gäster boende i Boden.

MassMin som arrangeras av Luleå tekniska universitet är den största internationella kongress som Luleå varit värd för någonsin. Rikard Mattsson lovar att den ska märkas på stan.

- Stora gruvtruckar och andra gruvmaskiner ska ställas ut vid Kulturens hus. Mattält ska finnas på parkeringen, berättar han som exempel på det spekulativa som allmänheten kommer att märka av.

Den andra stora konferensen, eller kongressen hålls på hotell Nordkalotten, strax utanför Luleå, på väg ut mot flygplatsen. Dit väntas 400 deltagare från hela världen. Det är Mefos, ett metallurgiskt forskningsinstitut som arrangerar den konferensen under temat ”processutveckling inom järn- och stålutveckling”.

Trots den stora mängden gäster utifrån får båda kongresserna plats i Luleå. Enligt Rikard Mattsson har de planerat utan att veta att de ska hållas samtidigt.

- En slump, säger han.

Luleå kommun och staten kommer att göra goda vinster på så många gäster. De beräknas spendera cirka 3 000 kronor per dygn i form av logi, restaurangbesök och shopping. Det ger också cirka 15-16 årsarbetstillfällen.

Inger Marklund, SR Norrbotten
E-post: inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista