Nu börjar husflytten

Just nu pågår förberedelserna inför en av Sveriges största husflyttningar någonsin. Hittills är det bestämt att totalt 55 villor ska flyttas undan gruvdriften, från Elevhemsområdet i Malmberget. Husen grävs upp med källare och grund, för att transporteras på trailer till Tallbacka området, mittemellan Malmberget och Gällivare. Tre hus i veckan, med början i nästa vecka, ska flyttas den här sommaren.

Beslutet hittills är att 55 villor från Elevhemsområdet i Malmberget flyttas under två år. 27 den här sommaren och 28 nästa år. Totalt finns cirka 140 villor på området. Orsaken till husflytten är att LKAB ska kunna bryta malmen under villaområdet.

- Nu har vi grävt fram sex hus och sedan har vi satt balkar under. Nu påbörjar vi flytten av utav tre per vecka. Sex hus är klara för avflyttning, säger Kalle Andersson, från Alpab i Kalix som utför husflyttningarna.

Husen väger cirka 200 ton och de allra flesta är byggda med källare. Varje hus kostar cirka en halv miljon kronor att flytta, men trots kostnaden är det en god affär för LKAB. Att bygga nytt skulle bli mycket dyrare.

Jorden under husgrunderna grävs ut. Husen lyfts upp drygt en meter med hydrauliska domkrafter och pallas upp i väntan på själva transporten.

- Sedan lämnar vi huset och då kommer trailern och det sköter han själv. Att lyfta upp huset och ta med sig pallbockarna till nya stället. Där ska vi mura pelare, 70 pelare under varje hus. Vi sätter huset på pelare, släpper ner det och sedan är vårat åtagande klart. Då tar NCC vid och drar in vatten och avlopp, förklarar Kalle Andersson.

Har du haft så här stora projekt tidigare?

- Nej, inte ett sådant här jätteprojekt, för det är ett jätteprojekt. 27 hus på tre månader. Jag har duktiga arbetare. En av killarna som är ledare, har flyttat hus i 25 år, säger Kalle Andersson från Alpab.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
E-post: maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista