Ny grävmetod underlättar husflytt

En ombyggd betong- och asfaltfräs används som en ny och snabb metod för att gräva under husen när villorna på Elevhemsområdet i Malmberget ska flyttas undan gruvbrytningen.

Husflyttföretaget Alpab från Kalix har själva konstruerat verktyget som förkortar grävtiden.

Kalle Andersson säger att detta var en förutsättning för att de skulle kunna ta sig an projektet.

- Ursprungligen är det en asfaltfräs som används till att fräsa tjäle, stubbar, asfalt och betong. Den sätter vi på grävmaskinen och så har vi gjort en arm till den, säger han.

Den här sommaren ska 27 villor flyttas från Elevhemsområdet i Malmberget när LKAB ska bryta malmen under området. Hittills finns beslut om att totalt 55 villor ska flyttas.

Företaget Alpab från Kalix med vanligtvis två anställda har fått nyanställa tio för att kunna utföra jobbet med att flytta husen.

Enligt Kalle Andersson är betongfräsen förutsättningen för att de skulle kunna åta sig jobbet att flytta hus eftersom kravet från LKAB var att flytta tre hus i veckan.

De flesta husen har källare och mycket jord ska grävas ut för att kunna få under de stålbalkar som huset ska stå på innan det lyfts upp.

- Det hade tagit tre dagar att få fram det här huset och få under balkarna och nu gör vi det på en timme. Billigare blir det också men tack vare det här kunde vi ta på oss tre hus i veckan, det hade aldrig gått med det gamla systemet, menar Kalle Andersson.

Betongfräsen har monterats på grävmaskinens arm. Det är företagets egen utveckling av verktyget och för att ännu lättare gräva under husen planeras en teleskoparm som gör att grävmaskinen når ännu längre in under huset. Jorden roteras bort med betongfräsen.

- Det är lite trångt att komma under när det är nära mellan husen. Vi ska konstruera så vi får armen teleskopisk, så vi kan köra den ut och in. Och det här är en egen konstruktion, för att få ner tiden, annars hade det tagit tre dagar och nu tar det en timme, säger Kalle Andersson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista