Ny biltestanläggning i Arvidsjaur

Ytterligare en stor biltestanläggning är nu på väg att byggas i länet. Det är Lappland Cartest som nu satt spaden i marken för att bygga garage och kontor utanför Arvidsjaur.

Redan i vinter kommer tyska Daimler-koncernen att finnas på plats, bland annat med Mercedes. 150 personer kommer att jobba vid anläggningen. Hur många som kommer att rekryteras från orten vet företagen inte idag.

Det är Daimler-koncernen som kommer att testa sina bilar och komponenter vid anläggningen. Bland annat Mercedes kommer att finnas på plats kommande vinter. Det är garage och kontor, men även speciella prototypgarage, speciella garage utan insyn, för hemliga bilar.

Bygget är redan i full gång och första december räknar Lappland Cartest att det ska vara full verksamhet vid anläggningen. Anläggningen kommer att ge en del jobb på orten, bland annat service som städning, snöröjning och underhåll.

Men eftersom det finns plats för 150 personer att jobba vid anläggningen kan det bli fler.

– Det beror på var Daimler kommer att rekryteras sina ingenjörer och testförare, blir det lokalt som de anställer kommer det att bli många jobb. Men det är inte osannolikt att det blir en blandning av svenska och tyska ingenjörer och testförare som kommer att jobba vid anläggningen, säger Mats-Ola Sahlström.

Ulf Larsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista