Dålig kunskap om hedersrelaterat våld

Hedersrelaterat våld är ett ökande problem i Norrbotten, trots det saknar mer än hälften av socialtjänsterna i länet kunskaper och utbildning i frågan, det visar en undersökning som Sveriges radio har gjort.

Att socialtjänsten har särskild kunskap om hedersrelaterat våld kan vara av avgörande betydelse för den som drabbas och söker hjälp.

- det kan i värsta fall vara skillnaden mellan liv och död för den som riskerar att utsättas för våldet, det säger Hanna Cinthio, mellanösternvetare och expert på hedersrelaterat våld.

Det som skiljer hedersrelaterat våld från annat våld är att det är kollektivt. Det är en grupp, en familj eller en struktur med flera personer som tillsammans utsätter en enskild person, ofta en kvinna för våldet. Gruppen, till exempel släkt, kan finnas över hela landet och även i andra länder. Sveriges radios enkätundersökning visar att problemet med hedersrelaterat våld finns över hela landet, så väl i små som stora kommuner, och därför behövs kunskaper kring det här i alla kommuner.

I Norrbotten uppger socialtjänsten i en tredjedel av kommunerna i länet, att de stött på problemet med hedersvåld. Men enligt Hanna Cinthio skulle ökad utbildning antagligen öka den siffran, då kunskap kan göra att det är lättare för socialtjänsten att se och upptäcka den här sortens problem.

- Ju mer man lär sig, desto jobbigare blir det, för att man upptäcker mer och mer, säger Hanna Cinthio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista