Blandade känslor inför flytten

Under de senaste dagarna har de sex första villorna på Elevhemsområdet i Malmberget förberetts för flyttning undan gruvdriften. Bland de boende i området är känslorna blandade kring flytten.

Hittills finns beslut på att 55 villor ska flyttas till Tallbacka mellan Gällivare och Malmberget. Villorna finns utspridda över hela området och då påverkas även de husägare som ska flytta i ett senare skede.

Kurt Nilsson Ranta har fått gräsmattan uppgrävd och grävmaskiner och traktorer arbetar bara någon meter från hans husvägg. Årets skörd av jordgubbar och potatis är hotade.

- Ja, den kanske ryker här, de måste bygga en väg här på baksidan men det har vi löst i samförstånd. Det ersätts sedan, då. Det är stora förändringar, säger han.

Ulf Andersson två hus bort på Bersåvägen 1 ska flytta sitt hus i sommar. Han ger uttryck för väldigt blandade känslor över husflytten.

- Man blir uppryckt med rötterna, det blir ingenting kvar, varken hus eller träd eller någonting, det blir bara en grå fyllning, säger han.

Hur går det med trädgården?

- Vi får flytta, vi har ett tillfälligt land där på grönområdet. Jag hade de bästa blommorna bakom garaget, men då stod det en grävmaskinist och trampade oroligt, då skulle han slå ned det. Och det gjorde han med besked.

Snart måste han flytta ut till ett tillfälligt boende. Och det är förbjudet att återvända till huset förrän det är på plats på den nya adressen. Så det gäller att komma ihåg allt som behövs.

- När jag lämnar huset här är det sista gången på det här området.

Hur känns det?

- Nog hade man velat flytta på ett annat sätt än så här. Usch! Jag har bott här i 34 år men jag hoppas det går bra. Jag är och tittar på de nya tomterna nästan dagligen. Och det ser likadant ut där, säger han.

Och när grannens hus flyttas ska han sitta på första parkett.

- Vilket väder det än är så sitter jag i köket och tittar. Det trodde man inte att det skulle gå så här lätt, man har ju sett hela vägen hur det görs, säger han.

Är det spännande?

- Nja, men det är inte alltid man ser sådant här, säger Ulf Andersson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista