Landsting satsar 100 miljoner på järnväg

Uppdaterad 14:40
Landstingen och kommunerna längs den tänkta Norrbotniabanan har för avsikt att bilda ett bolag för att visa att man menar allvar med uttalandena om betydelsen för en ny kustjärnväg för regionen, Sverige och Europa. I ett första steg handlar det om att lägga ut 250 miljoner kronor i förskott till Banverkets framtagande av en järnvägsplan för den första etappen, mellan Skellefteå och Piteå.

Därefter blir det fråga om att komma överens med staten om medfinansiering, upphandling och genomförande av själva byggandet.

Bolagets bildare har förklarat sig beredda att erbjuda regeringen att förskottera järnvägsplanen för den första etappen. Landstingen i Norrbotten och Västerbotten svarar för 100 miljoner kronor vardera och Skellefteå och Piteå kommuner delar på 50 miljoner kronor.

Landstingen i Norrbotten och Västerbotten samt Piteå och Skellefteå kommuner har för avsikt att bilda ett gemensamt bolag, Norrbotniabanan AB, för att ge det fortsatta arbetet en tydlig juridisk och organisatorisk plattform tydligt markera allvaret i regionens egen ambition och engagemang för att genomföra projektet.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista