Piteå kommun satsar på folkhälsa

En kommunal budget där folkhälsan kommer att stå i fokus. Piteå kommuns ekonomi är bättre än vad den har varit på länge. Många av de satsningar som finns med i budgeten för nästa år genomsyras av friskvård. Anledningen är att minska det stigande ohälsotalet i kommunen.

Enligt kommunledningens förslag på budget för 2009 ska det förutom folkhälsan också satsas på att förbättra vägstandarden i kommunen och rusta upp Porsnässkolan och Pitholmsskolan.

Även Norrfjärdens sporthall ska rustas upp och byggas om under nästa år, och just renoveringen av sporthallen är en av många olika delar i budgeten som ger den folkhälsoprägel som Helena Stenberg vice ordförande i kommunstyrelsen i Piteå pratar om.

– Det är till exempel pengar till upprustning av våra motionsslingor, tillgänglighet till skärgården, miljöförbättrande åtgärder och att jobba förebyggande mot missbruk. Det är flera mindre potter i budgeten som tillsammans ger den här folkhälsoprägeln, säger Helena Stenberg vice ordförande i kommunstyrelsen i Piteå.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista