Saknar handlingsplan för hedersvåld

Hedersrelaterat våld kräver speciella insatser från samhället. Men trots det har bara 2 av 14 kommuner i Norrbottens län en handlingsplan för hur man ska att hjälpa utsatta kvinnor som söker hjälp. Trots att kunna få hjälp av samhället kan vara nödvändigt, då många av de utsatta inte har något kontaktnät utanför den grupp som utsätter dem för våldet.

I en enkätundersökning som Sveriges Radio gjort hos socialförvaltningar visar det sig att hedersrelaterat våld är något som ökar i Norrbotten. Men det finns också ett stort mörkertal, då socialförvaltningen bara kommer i kontakt med en liten del av de som drabbas.

Det är ofta först när en situation blir ohållbar som den som utsätts för våldet söker hjälp. Så hur många som lever med hedersrelaterat våld eller hederstänkande går inte att veta, berättar Laila Ström-Funke på socialförvaltningen i Luleå.

”Sara” är 33 år och bor i Norrbotten. Hon är en av dem som drabbats av hedersrelaterat våld av sin man. Hon blev utsatt för misshandel, och mannen ville att hon skulle vara hemma, inte jobba och överlåta allt ekonomiskt till honom.

– Det var som att vara en fånge, han ville att jag skulle vara helt beroende av honom, berättar ”Sara”.

”Sara” heter egentligen något annat, för trots att hon idag känner sig ganska trygg så vill hon inte använda sitt riktiga namn. Hon fick hjälp av kvinnojouren när hon valde att lämna sin man, och upplever att hon fått ett bra stöd av samhället. ”Sara” kommer ursprungligen från Iran, och tycker att det är viktigt att det finns kunskaper i samhället om hedersrelaterat våld och hederstänkande. Bara då kan informationen nå ut till de som drabbas, om vilka rättigheter de har och vilken hjälp som finns att få.

Även Laila Ström-Funke tycker att Kunskapen behöver förbättras, kring vad hedersrelaterat våld är, och hur man upptäcker och hjälper den som drabbas.

Många gånger är det i skolan eller till exempel på vårdcentraler som det hedersrelaterade våldet upptäcks. Då är det viktigt att den personal som kommer i kontakt med de utsatta kvinnorna, för det är oftast kvinnor, vet vad det innebär och hur de ska agera för att kunna hjälpa till.

I en enkätundersökning som Sveriges Radio har gjort i kommunerna i länet svarade 12 av 14.

Enkäten vände sig till socialföravaltningarna och fyra kommuner svarade att de stött på hedersrelaterat våld.

Fyra av kommunerna svaradet att personalen har utbildning kring hedersrelaterat våld. Men bara 2 av 14 kommuner i länet har en handlingsplan.

Anna Widén, SR Norrbotten
anna.widen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista