Landstingsskatten kan sänkas

Uppdaterad 14:20
Landstingsskatten i Norrbotten kan sänkas med 2,37 kronor. För en normalinkomsttagare innebär det ungefär 5 400 kronor mer i plånboken varje år. Det visar en granskning gjord av Skattebetalarnas förening. Detta utan att kvaliteten på vården blir lidande. Det är Skattebetalarnas förening som har gjort en granskning av Norrbottens läns landstings kostnader.

– Vi vill slå på myten om att landstingsskatten inte går att sänka. Det som avgör är den politiska viljan att pröva nya lösningar och att prioritera kärnverksamheten, säger Robert Gidehag, vd för Skattebetalarnas förening.

Men landstingsrådet Kent Ögren (s) svarar med att landets längsta landstingskatt redan nu, och underskott i ekonomin inte motiverar någon skattesänkning.

Skattebetalarnas förening är en intresseorganisation för skattebetalare, och verkar för sänkta skatter och kostnadseffektivisering i kommuner och landsting. Genom att använda skattepengarna på rätt sätt och till rätt saker så kan skatten sänkas i Norrbotten om bara den politiska viljan finns, enligt Robert Gidehag.

Landstingsrådet Kent Ögren var på plats när rapporten presenterades, och han anser att jämförelserna mellan olika landsting blir missvisande då Norrbotten trots en dyrare vård än vissa andra landsting har landets lägsta landstingsskatt.

– Jag tror att många skulle höja på ögonbrynen om det landsting som har landets lägsta landstingsskatt skulle sänka skatten med två kronor som de pratar om här, säger Kent Ögren.

Norrbottens läns landsting har idag ett stort underskott i ekonomin, och skulle istället behöva ett rejält plus i kassan inför framtiden, och då är inte skattesänkningar varken möjliga eller önskvärda, enligt Kent Ögren.

– Visst finns det alltid anledning att se över verksamheten och effektivisera, men föreningen Skattebetalarnas siffror är orealistiska.

Anna Widén, SR Norrbotten
anna.widen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista