Foto: Fredrik Wilde.

Hopp om fler vitryggig hackspett

Naturskyddsföreningens satsning i år på att bygga nya större burar för vitryggig hackspett har gett resultat. Uppfödningen av den i Sverige utrotningshotade vitryggiga hackspetten har resulterat i en rekordhäckning för Projekt vitryggig hackspett. Projektet driver en avelsverksamhet i samarbete med avelsanläggningen Nordens Ark, där tre kullar vitryggiga hackspettar har sett dagens ljus i vår.

– Det känns som vi har knäckt koden för att få de att fortplanta sig, säger Pella Larsson, vikarierande projektledare för Projekt vitryggig hackspett på Naturskyddsföreningen.

Förra året häckade två par och tidigare år har endast ett par häckat. Årets framgång är ett resultat av satsningen på nya större voljärer till fåglarna. Under 2007-2008 har tre nya stora voljärer byggts med hjälp av bidrag från bland annat Sveaskog och det är i dessa som häckningarna har skett.

Nu finns planer på att bygga ytterligare stora voljärer (häckningsburar).

Den vitryggiga hackspetten är en fågelart som befinner sig vid utrotningens brant. Den främsta anledningen är det intensiva skogsbruk som lett till en stor brist på lövrika livsmiljöer.

Sker inte rejäla krafttag när det gäller skydd av värdefulla lövskogar så kommer arten med stor säkerhet att försvinna från Sverige. Särskilt oroande är skogsbrukets stora efterfrågan på asp, uppger Naturskyddsföreningen.

De ungar som nu har kläckts blir ett viktigt tillskott till den lilla svenska stam vitryggar som finns kvar. När de har växt till sig ska de planteras ut i skogar med mycket lövträd och död ved i Värmland och nedre Dalälven. Ett antal ungar som hämtats från Norge, där det finns en livskraftig stam, planteras också ut. Idag finns det ett tiotal kända vilda vitryggiga hackspettar i Sverige.

Den vitryggiga hackspetten behöver gamla lövskogar för att häcka. I den miljön trivs förutom vitryggen över 200 andra hotade och rödlistade arter.

Den vitryggiga hackspetten är ett flaggskepp för några av våra mest artrika skogsmiljöer. Under 2008 pågår arbete för att revidera Naturvårdsverkets åtgärdsprogram för arten och dess livsmiljöer. Det omfattar bland annat ersättning till markägare som sköter om och ser till att vitryggens skogar finns kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista