Tätortsnära ekopark invigs i Vuollerim

Uppdaterad 15:40
På tisdagen invigs Ekopark Vuollerim av Jokkmokks kommunalråd Anna Hövenmark. Ekoparken är den sjätte av 14 planerade ekoparker i Norrbotten och den tjugonde av Sveaskogs 36 planerade ekoparker i Sverige. Ekopark Vuollerim är unik genom att vara tätortsnära.

Den ligger mellan Stora och Lilla Luleälv, med gränsen bara 500 meter från Vuollerim.

I samband med invigningsceremonin undertecknar Sveaskog även ett avtal med Skogsstyrelsen. I ekoparksavtalet tas speciell hänsyn till den stora mängden fornlämningar som finns i området, men även till att skapa goda förutsättningar för friluftsliv och rennäring.

Ekopark Vuollerim omfattar omkring 2 900 hektar. Ekoparken är i högsta grad Steget föres och Mats Karströms Ekopark. Det var Steget före som först visade på den stora mängd skyddsvärda arter som finns i områdets raviner med näringsrika och fuktiga grannaturskogar.

I denna området finns 22 rödlistade arter varav den sällsynta och fuktighetskrävande arten trådbrosklav, samt de näringsgynnade arterna bombmurkla och röd trolldruva.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista