Nu rullar husen i Malmberget

På tisdag eftermiddag rullade det första huset ut från Elevhemsområdet i Malmberget. Det är det första huset av 55 villor som ska flyttas undan när gruvbrytningen ska fram.

Niklas Johansson äger det första huset som flyttas och han följer alla förberedelser noggrant.

– Det är upp och ner, men det är positivt. Vi får en ny fin tomt och allt det där, säger han.

Det blev den gula en och en och en halvplans villan som blev först med att flyttas från Elevhemsområdet i Malmberget. Spänningen har varit stor och väntan lång för många intresserade åskådare under ett par dagar.

– Det här är mitt barndomshem, så det är lite annorlunda, men allt är så positivt så jag ser bara möjligheter. Och heder åt alla inblandade de har skött det bra, säger Niklas Johansson.

Det gula trähuset byggdes 1973 och är byggt med flera utbyggnader vilket gjorde det lite svårare att räkna ut var husets tyngdpunkt fanns för att den skulle ligga plant på trailern. Men strax efter klockan halv fyra på tisdag eftermiddag kunde ekipaget sakta rulla väg mot den nya adressen på Tallbacka mellan Gällivare och Malmberget.

Niklas Johansson har följt och fotodokumenterat flytten av huset.

– Jag har följt det steg för steg och har tagit ledigt från jobbet. Det är en rätt så stor händelse så det är det värt. Och det har gått jättebra, nu kan inget gå fel.

Niklas Johanssons hus blir det första huset som rullar ut av de 55 villorna som ska flyttas under de kommande två åren.

– Tro mig de jobbar verkligen jättebra, alla inblandade. Man måste ha tålamod för det blir ju bättre, så man måste tänka positivt, säger han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista