Personal tar över tre skolor i Luleå

I höst startar Luleå kommun tre nya intraprenadskolor: I Hedskolan, Ormbergsskolan med förskolor och Kråkbergsskolan. Det var sex skolor i Luleå som hade sökt om att få självstyre. Bara tre fick alltså ja av skolpolitikerna.

Nu ska 550 skolelever och 120 förskolebarn i Hedskolan, Bergnäset, Kråkbergsskolan i södra Sunderbyn och Ormbergsskolan med Lulsundets- och Ormbergets förskolor börja i personalstyrda skolor.

Personalen får alltså budgetansvar och får bestämma en hel del själva inom kommunala ramar i intraprenadskolorna eller kommunala friskolor som de också kallas.

Skolförvaltningen är den första förvaltning som har startat intraprenader i Luleå kommun.

En av rektorerna, Christina Åkerlund, är verkligt glad att få starta i höst.

– Vi får större frihet än i dag, kan göra långsiktigare budgetplanering , och långsiktig kompetensutveckling. Och vi får bestämma vilka tjänster vi är i behov av. Allt vi gör ska generera nåt som ökar måluppfyllelsen för eleverna.

– Vi kan välja bort det vi inte behöver också, säger Christina Åkerlund. Exempelvis behöver vi kanske inte vissa centrala resurser, som det centrala stödteamet.

Vad gör du om elever börjar strömma till Hedskolan från andra kommunala skolor i höst för att de vill gå i intraprenadskola?

– Då får jag ta och se om jag behöver öppna fler klassrum. Det finns, säger hon.

På frågan om kommunen tjänar ekonomiskt på att intraprenader skapas, svarar skolchef Sture Bryggman att man inte tjänar på det här på en gång.

– Inte på kort sikt, men självklart på lång sikt. Är det så att rektorer väljer bort viss administration, så kan det bli möjligt att avveckla den delen, säger Sture Bryggman.

Kommunen har kravet att skolan ska vara i ekonomisk balans när de startar intraprenad och även efter avtalstiden med kommunen på tre år. Skolan får inte rekrytera personal själv, det ska följa hela kommunens LAS-regler.

Budgeten kollas varje år av kommunen, och vinst får skolan behålla själv och fördela. Luleå kommun ska också kolla att nationella kunskapsmål uppfylls hos eleverna.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista