Stora löneskillnader för sommarjobb

Övertorneå kommun betalar lägst ersättning i länet för feriepraktikplatser med 30 kr per timme. Högst ersättning i länet betalar Kalix kommun med 65 kr per timme. Det visar en granskning av de kommunala feriepraktikplatserna som SSU har gjort.

Om du är över 18 år och bor i Norrbotten kan du som mest tjäna 65 kr i timmen med en feriepraktikplats i Kalix. Är du under 18 år tjänar du sämst 30 kr i timmen med en feriepraktikplats i Övertorneå.

Lönerna i länet varierar, precis som hur många feriepraktikplatser och sommarjobb som kommunen kan erbjuda, visar den granskning som SSU för åttonde året i rad gjort av de kommunala feriepraktikerna och sommarjobben.

– Det är alldeles för stor skillnad mellan lönerna i länets kommuner, säger Linnea Lindberg fackligpolitisk ombudsman i SSU Norrbotten.

Hon hoppas att granskningen ska förbättra ungdomars möjlighet att hävda sin rätt till en bra lön.

Den rekommenderade lägstalönen från fackförbundet Kommunal är 52 kr per timme för ungdomar mellan 16 och 17 år och 65 kr per timme för ungdomar mellan 18 och 19 år, och många kommuner i länet ligger under den rekommenderade nivån, uppger SSU i ett pressmeddelande.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista