Framtidstro bakom höjda taxeringsvärden

Det blir kraftiga ökningar av taxeringsvärdet för småhusägarna nästa år. I Norrbotten har höjda huspriser lett till högre fastighetstaxering. I Arvidsjaur tror mäklaren Inge Stenlund att det är de ljusa framtidsutsikterna som är bakgrunden till att taxeringsvärdena nu i ett slag ökar med 46 procent på orten.

– Man är väldigt positiv och tycker att Arvidsjaur är ett ställe där det händer nånting, säger Inge Stenlund.

- Samtidigt blev det ledigt två hyreshus så det blev ledigt mycket lägenheter som husägarna kunde flytta till. Plus att vi har fått en hel del nya arbetstillfällen, fortsätter Inge Stenlund som orsaken till att villapriserna stigit på orten.

Fastighetsspriserna och huspriserna har stigit mycket på vissa håll i Norrbotten. Till exempel i Arvidsjaur stiger taxeringsvärdet med 46 procent 2009. Men det är Kiruna som ligger i topp i länet med en ökning på hela 51 procent.

Skatteverket justerar fastighetstaxeringen för småhus med tre års mellanrum. I den provvärderingen som gjorts i samarbete med lantmäteriet, stiger värdet i snitt med 34 procent för hela landet. I Norrbotten är länssnittet 26 procent.

Ett högre taxeringsvärde ger en högre fastighetsavgift för husägarna, dock max 6 000 kronor. Mäklaren Inge Stenlund räknar dock inte med att höjningarna av avgiften för Arvidsjaursborna kommer märkas så mycket.

Anna Widén, SR Norrbotten
anna.widen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista