Fackligt arbete blir allt tuffare

Det har blivit svårare att arbeta fackligt de senaste fem åren. Det uppger 64 procent av de fackliga ordförandena i industriförbunden.

Det är nättidningen Dagens Arbete som har intervjuat företrädare för Pappers, Skogs- och trä, IF Metall och Grafikerna. Värst anser grafiska förtroendemän att det är.

Axel Karlsson från Piteå, ordförande för Grafikerna i Norrbotten och Västerbotten, säger att företagen är så slimmade så att de kräver att facklig aktivitet ska stå tillbaka.

Hos Grafikerna anser nio av tio förtroendevalda att det har blivit svårare att ta ledigt för fackligt arbete.

- Det är svårt att få komma till vissa arbetsplatser, arbetsgivaren vill ha effektivare medarbetare för att det är så slimmat, och inte fackligt arbetande personer säger Axel Karlsson.

Kan det vara så att Grafiska fackförbundet avd 14, som har 750 medlemmar på tidningar, civiltryckeri och bokbinderi i Norrbotten och Västerbotten, har försvagats för att arbetsplatserna krymper?

- Jag vet inte om vi har blivit svagare, men vi har nu ett jättestort område som ska täckas av en ombudsman , från Sveg i söder till Kiruna i norr, säger ordförande i facket Axel Karlsson.

I undersökningen som Dagens Arbete har gjort, säger också många förtroendevalda att de har utsatts för påtryckningar eller trakasserier av arbetsgivaren. 47 procent av IF Metall, 15 procent av Pappers, 47 procent av Skogs- och träs fackordföranden svarar ja på frågan och hela 80 procent av Grafikernas företrädare svarar ja.

- Nej, jag har ingen känning av att det skulle vara så nej, svarar Axel Karlsson från Grafikerna.

Känner du till nåt fall där det har varit sådana här påtryckningar?

- Jag det gör jag. Om en medarbetare har sagt vad han tycker och företaget har haft en annan åsikt, och då har de nästan sagt att han kan väl lika gärna sluta där.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista