Farligt för barn att gå till skolbussen

Varje år skadas eller dödas drygt 50 barn i landet i samband med att de ska åka skolskjuts. Det är många bilister som kör för fort förbi bussarna som tar upp skolbarnen och olyckor inträffar. Mikaela Kerttu stiger på bussen på 90-vägen utanför Ängesbyn, norr om Luleå, och hon är mest rädd för lastbilarna.

– De kör jättefort här och mer än man får köra. Jag blir ju lite rädd, när det kommer en bil och att de ska köra på en, säger hon.

Enligt en utredning från Vägverket och Väg och transportforskningsinstitutet (VTI) inträffar den vanligaste olyckan, då barn springer ut bakom eller framför skolbussen.

Ett sätt att minska riskerna på 90 och 110-vägar i Luleå kommun är att bygga hållplatser eller helt enkelt låta bussarna köra andra sträckor till och från skolorna. Det skulle visserligen kosta en miljon kronor extra per år, men kostnaden för en enda trafikdödad beräknas till drygt 18 miljoner.

Föräldern Jennika i Ängesbyn kräver busshålllplats för hon är orolig för att släppa ut sonen i trafiken.

– Jag vågar aldrig låta honom gå iväg och själv kliva på bussen. Det är för farligt att han ska gå över vägen själv. Och dessutom på vintern, när plogkarmarna är ända ut i körbanan. Då ska de stå i plogkarmen, när bilarna blåser förbi i 90, 100 kilometer i timmen, säger hon.

Ove Hedberg kör bussen mellan Persöskolan och Ängesbyn.

– Det är ju en trafikfara efter 90-vägen. Det är inte bra. Själv följer jag de flesta över vägen och sedan är det föräldrar som hämtar dem och följer dem över vägen. Det är ju risk att det händer något. Det finns inga hållplatser och det är framförallt riskabelt på vintern, när det är snö och iskarmar, säger han.

Henry Överhem har länge bott i Ängesbyn.

– Jag ser från köksfönstret hur bilarna far och det är fruktansvärt fart. Jag förstår föräldrarnas oro, säger han.

Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista