Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-krav på sponsorskyltar i skolmatsalar

Publicerat torsdag 12 juni 2008 kl 11.55

EU ställer nu krav på att de skolor som tar emot ekonomiskt stöd för mjölk, grädde och smör, ska sätta upp en affisch för att informera elever och lärare om vem som är med och betalar. Från och med i höst ska sponsorskylten sitta uppe i matsalens entré.

– Det ska vara minst en A3-skylt och det ska vara en liten text högst upp som informerar om att EU-kommissionen är med och medfinansierar mjölken och mejeriprodukterna i skolan. Kommissionen tycker att man ska trycka på mjölkens näringsmässiga kvalitéer, säger Åsa Lannard-Öberg som är handläggare på enheten för handel och marknad på jordbruksverket.

Det rör sig om totalt över en tredjedel av landets förskolor och skolor, cirka 12 000 som får stöd av EU för servering av mejeriprodukter och från och med augusti ska de alltså ha satt upp en informationsaffisch i entrén till matsalen för att informera att om att EU är med och subventionerar cirka en fjärdedel av vad mjölken kostar. Förra året betalade EU cirka 80 miljoner kronor i sponsorpengar för mejeriprodukter i svenska skolor.

Men Jordbruksverket har varit skeptisk till kampanjen, berättar Åsa Lannard-Öberg, dels för att det blir en administrativ börda.

– Sedan tyckte vi att man kanske hade kunnat göra det på något annat sätt, till exempel muntligt på föräldramöten för att göra det lite enklare. Sen fanns det åsikter från andra myndigheter att man inte ska göra reklam mot barn, även om det här är mer en informationsplansch så kan det ju angränsa mot reklamverksamhet.  

Trots jordbruksverkets skepsis så står EU-kommissionens krav står fast, först ville EU-kommissionen att varje mjölkförpackning som de var med och betalade skulle märkas med information, men det fick de inte igenom. Någon kontroll för att se om varje skola verkligen satt upp någon sponsorskylt från EU-kommissionen kommer inte Åsa Lannard-Öberg på jordbruksverket att hinna med.

– Det är obligatoriskt att skylten ska sitta upp men det finns inga direkta sanktioner kopplat till det, inte uttalat i förordningen i alla fall, säger hon.

Jimmy Karlsson, SR Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".