Esrange ska säljas i Kina

Rymdbolaget har öppnat ett kontor i Kina med två anställda, något som kan få stor effekt i Kiruna. Kontorets uppgift är nämligen att sälja rymdbasen Esrange.

- Kina är en väldigt snabbt växande rymdnation och det är väldigt viktigt för oss i Sverige att vara där, säger Lars Persson, vd för Rymdbolaget. 

Esrange har nyligen fått sina två första kunder i Kina, kontakter som knöts redan innan säljkontoret där startades tidigare i år.

Det är den kinesiska motsvarigheten till SMHI och det bemannade kinesiska rymdprogrammet, som tar hjälp av rymdbasen utanför Kiruna för att hålla kontakt med sina satelliter.

I Kiruna kommer man snart att bygga upp en jätteantenn åt de kinesiska kunderna. Förutom satellituppdrag försöker rymdbolaget att i Kina sälja in Esrange som bas för ballonger, raketer och tyngdlöshetsforskning.

Olle Norberg som är chef för rymdverksamheten i Kiruna ser stora möjligheter med det nyöppnade kontoret i Kina.

- Man måste vara på plats för att kunna sälja till den här typen av kunder, så jag tror det får stor inverkan för verksamheten på Esrange. Kina är ett jättestort land och det finns mycket forskare där. När vi väl byggt upp ett kontaktnät i Kina tror jag inte att det är så svårt att få fler kunder.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista