Haparanda näst sämst

Haparanda är landets näst sämsta kommun att leva i. Detta enligt en ranking som tidskriften Fokus har gjort. Orterna har bedömts utifrån 30 olika faktorer, som självmord, skattesats, arbetslöshet, lärar- och personaltäthet, nya företag, nettoförmögenhet och skilsmässor.

Haparanda har högst arbetslöshet, sämst jämställdhet och bland de högsta skilsmässotalen i landet. Danderyd är den bästa kommunen i landet att bo i, tätt följd av Lund och Lomma. Ljusnarsberg i Bergslagen hamnar på sista plats.

Årets stjärnskott är Åre, som avancerat från plats 51 i fjol till en hedrande femteplats i år. Detta tack vare en stark tillväxt, gott om jobb och mycket personal på skola och dagis.

Ljusnarsberg på sista plats har flest skilsmässor, svåra problem med ohälsa, nettoförmögenheterna är bland de lägsta i landet och de alkoholrelaterade dödsfallen bland de högsta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista