Ikeas grundare vill se mer kultur

Det har blivit lite väl mycket kommersiella satsningar i Haparandaområdet och för lite kultur. Det sa Ikeas grundare Ingvar Kamprad, när han besökte Haparanda på torsdagen i samband med Barentskonventet, som han sponsrar.

- Vad jag hoppas på är att det ska komma in mer kultur, sport och andra evenemang, som lockar folk till centrala Haparanda och Torneå, än just en färfärlig massa kommersiella tillställningar, sa han.

Ingvar Kamprad satsar därför en miljon kronor per år under tio år för att utveckla bland annat kulturen, utbildningen, företagandet och sporten i inte bara Haparandaområdet, utan i hela Barentsregionen.

Pengarna går till årliga möten eller så kallade konvent och just nu hålls det första i Haparanda med ett 80-tal deltagare från fyra länder i Barents inklusive samerna. Ingvar Kamprad vill ha utveckling i stället för utflyttning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista