Tidigare fynd av meteorit i Norrbotten

Meteorit i Kitkiöjärvi

En meteorit har i veckan hittats i Kitkiöjärvi och det är den hittills största som hittats i Sverige. Meteoriten ska vara mer än dubbelt så stor som den som tidigare hittats och värdet beräknas till över sex miljoner kronor när den är bearbetad.

De som hittat den håller sig undan, men det är ett unikt fynd, enligt Jan-Olov Nyström på Naturhistoriska Riksmuseet.

- Det är ytterst ovanligt att hitta så stora meteoriter och ju större meteorit desto ovanligare säger Jan-Olov Nyström.

Meteoritfyndet i trakten av Kitkiöjärvi ska ha skett tidigare i veckan. Flera källor till Sveriges Radio Norrbotten bekräftar att de sett den eller i varje fall vad som tros vara en meteorit eftersom de som har hittat den gör sig oanträffbara när vi försöker komma i kontakt. Men meteoriten ska väga ungefär 1,2 ton och flera har sett meteoriten där den låg på ett traktorsläp efter att ha grävts upp.

Den som hittar en meteorit idag kan göra sig stora pengar vilket är en av anledningarna till att så många lockas att börja leta, säger Jan Olov Nyström.

- Meteoriter har alltid varit värdefulla ur forskningssynpunkt men på senare år har de blivit värdefullare eftersom samlare har fått upp ögonen.

Att leta meteoriter i trakterna kring Kitkiöjärvi har väckt ett stort intresse eftersom det har blivit känt att det kan finnas fina fynd där, bland annat så är den hittills största meteoriten hittat i samma trakter.

Anledningen till att det finns många meteoriter är att det för 800 000 år sedan föll ner något från rymden och när det gick igenom atmosfären splittrades det upp och det är de delarna som nu hittas.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".