Lax på sportfiske

Rekordsommar spås för laxen

Det nya förbudet för fiskebåtarna i Östersjön att fiska med drivgarn kommer att innebära en extra stor uppvandring av lax i älvarna häruppe. Den bedömningen gör Per Nyberg, biolog på Fiskeriverket.

Förbudet mot drivgarnsfiske i Östersjön infördes vid årsskiftet och under förra året fångades omkring 100 000 laxar med rivgarn i Östersjön under förra året.

De älvar som Fiskeriverket räknar med kommer få störst uppvandring är Kalixälven och Torneälven eftersom de också haft en stor utvandring av laxsmolt - och då kommer det också tillbaka mer lax dit.

Flera faktorer, förutom drivgarnsförbudet som infördes vid årsskiftet, pekar på att rekordet kan komma att slås i år. Dels har utvandringen av smolt ökat de senare åren, dels har laxarnas naturliga dödlighet under havslevnaden minskat.

- Ökad mängd utvandrad fisk i kombination med minskad dödlighet gör att fler laxar kommer att återvandra. Det törs jag definitivt lova, säger Per Nyberg.

Förra året fångades omkring 320 ton lax. 176 ton fångades i centrala Östersjön, till övervägande del med drivgarn. Resten av laxen fångades med fasta redskap längs Bottenhavs- och Bottenvikskusten.

2001-2002 var den senaste rekordåret för uppgången av lax i de svenska älvarna. 2001 räknades i Kalixälven vid Jockfall nästan 10 000 laxar, i Byskeälven 1 950. 2002 räknades drygt 6 000 laxar i Vindelälven.

TT/SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".