Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler poliser till Gällivare

Urban Pohjanen områdeschef vid polisen i norra Lappland. Foto: Maritha Mossberg

Inom kort ska polisledningen i Norrbotten ta ett beslut hur fler poliser ska lockas att jobba i Gällivare. Den lokala polisledningen föreslår att det inrättas flera olika länsfunktioner i Gällivare för att poliserna ska få möjligheten att utvecklas i sitt arbete.

Urban Pohjanen områdeschef vid polisen i norra Lappland är en av dem som jobbat fram förslagen.

– Det handlar om att se till att vi har hundförare i Gällivare, vilket vi inte har idag, säger han.

Andra specialistfunktioner som föreslås förläggas till Gällivare är utredningsfunktioner för jaktbrott, narkotikabrott, arbetsmiljöbrott och en trafikpolisverksamhet. Sådana funktioner skulle innebära utvecklingsmöjligheter för enskilda poliser och med det skulle Gällivare bli attraktivare som arbetsort.

– Och när det gäller arbetsmiljöbrottsutredningar så är det stora tunga industrier här uppe så behovet finns att ha dem närmare, säger han.

Skulle det här ge fler poliser till Gällivare?

– Det krävs en rekrytering av nya poliser, unga poliser, direkt från skolorna hit. Men samtidigt bör man också få se att det finns utvecklingsmöjligheter på orten, kanske inte bara i Gällivare kanske på andra orter också. Men vårat uppdrag var att se över situationen i Gällivare speciellt, säger han.

Enligt Urban Pohjanen är arbetsbelastningen hög, med bland annat mer helgjobb och oftare nattjänstgöring. Under en tid har poliser från kusten hjälpt till under vissa perioder.

– Med mellan tio och femton poliser så bör vi ha en bättre verksamhet än vad vi har idag, säger han.

I förslaget finns också att producera en lokal rekryteringsbroschyr till ungdomar i Gällivare för att fler ska söka sig till polisutbildningen.

– Vi behöver sökande lokalt från Gällivare för att vi ska få folk att stanna kvar här på orten, säger Urban Pohjanen.

Maritha Mossberg SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".