Aino Alhem, åklagare.

Sexton åtalas i dieselhärva

Åklagare Aino Alhem har på fredagen lämnat in stämningansökan mot 16 personer i den så kallade dieselhärvan.

Den 37-årige man som anses vara huvudman åtalas bland annat för olovlig förflyttning av punkskattepliktiga varor, grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. En 35-åring åtalas för att ha transporterat dieseloljan och ytterligare 14 personer åtalas för att ha köpt den finska röda dieseln.

När det gäller åtalspunkten olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor så är det huvudmannen som åtalas för brottet. Mannen ska under tiden 1 januari - 06 till 12 februari i år ha fört in närmare 800 000 liter finsk röd diesel på ett felaktigt sätt. Han åtalas också för grovt skattebrott under samma tid när han inte betalat in skatt på en summa av 3,3 miljoner kronor. Samma man åtalas också för att han bedrivit handel och inte haft någon bokföring.

En 35-åring åtalas för att ha transporterat dieseln, mannen ska under tiden november-december 2007 transporterat 24 000 liter på uppdrag av huvudmannen.

Dessutom åtalas 14 personer för att ha köpt den finska röda dieseln. Sammanlagt har de köpt 25 000 liter finsk röd diesel och för det åtalas de för olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. Kunderna som har köpt dieseln finns i hela Norrbotten och i Västerbotten.

Till sin bevisning mot 37-åringen har åklagaren att mannen äger de lastbilar som har transporterat oljan, annonser i tidningar som huvudmannen stått för, uppgifter om de tusentals liter diesel som köpts i Finland, men också förhör med kunder som köpt diesel från 37-åringen.

Åklagare Aino Alhem säger att nu är den första av utredningarna kring dieselhärvan klar, men ytterligare tre ungefär lika stora utredningar pågår och när det gäller dom så räknar hon med att kunna väcka åtal till hösten.

Sammanlagt är 16 personer åtalade.

Det var den 12 februari som Polisen, Tullen och Skatteverk gjorde tillslag på en rad ställen i Norrbotten mot personer som handskats med röd diesel olagligt.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".