Jan-Erik Jaensson, VD Swedish Lapland

Nytt femstjärnigt hotell i Norrbotten

Under 2007 investerade turistnäringen för drygt 400 miljoner kronor i olika turistanläggningar i Swedish Lapland, som är varumärket för Norrbottens län. Investeringsviljan och framtidstron är fortsatt stor. För kommande två år planeras investeringar för drygt två miljarder kronor. Bland annat ett femstjärnigt hotell någonstans i länet.

Förra året investerades 400 miljoner kronor i olika turistanläggningar i Swedish Lapland som är varumärket för Norrbottens län och under de närmaste två åren planeras nya investeringar för två miljarder kronor. Bland annat ställer besöksnäringen allt högre krav på boenden och det planeras för cirka sex nya hotell, bland annat ett femstjärnigt hotell någonstans i länet, berättar Jan-Erik Jaensson som är vd för Swedish Lapland. - Jag kan inte säga var, men det är det första femstjärniga hotellet i länet och det kommer att bli ett stort tillskott. Det stämmer överens med den nya profilen där besökare vill ha ett bättre boende. Med ett sådant hotell skulle vi kunna få upp fler konferensgrupper som är vana att bo på bättre hotell, säger han. Omsättningen i turistnäringen i Swedish Lapland är runt tre miljarder per år och den sysselsätter ca 2 600 personer på årsbasis. - I huvudsak är det de större aktörerna som planerar de stora investeringarna i länet, men även mindre företag planerar upprustningar och nyinvesteringar. Ett problem kan vara att företagen behöver hjälp med att finansiera sina projekt för att dessa investeringsplaner ska bli verklighet, säger Jan-Erik Jaensson, vd på Swedish Lapland.

Pernilla Kommes SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".