Ökat hopp för Norrbotniabanan

Skälen blir allt starkare att bygga Norrbotniabanan. Det sa statssekreterare Ola Alterå på näringsdepartementet, när han deltog i Barentsmötet i Haparanda på fredagen.

Hittills har staten prioriterat Östersjösamarbetet, men nu ska även Barents vara med, säger han.

- Vi stärker resurserna för Barentssamarbetet, till exempel när det gäller infrastruktursatsningar, satsningar på företagande och annat. Det behövs för att utveckla regionen, säger han.

- När det gäller Norrbotniabanan finns den sedan tidigare i planerna. Tyvärr finns det inte pengar till de planerna. Men vi skjuter kontinuerligt till pengar till infrastruktur och i höst kommer infrastrukturpro-positionen. I förlängningen av den kommer också de enskilda projekten att värderas, inklusive Norrbottnia-banan. Jag tror att den blir av eftersom skälen blir starkare hela tiden. Man har underskattat den roll, som Norrbotniabanan kan ha att just knyta samman Barentsregionen med kontinenten, säger Ola Alterå på näringsdepartementet.

Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".