Ny brytning i gamla gruvor

Intresset bland gruvbolag och malmletningsföretag för att leta malm i nedlagda gruvor länet är stort. Det är främst de höga metallpriserna i kombination med en ny förfinad teknik som gör att det kan bli lönsamt att återuppta driften i de gamla gruvorna.

Vid kopparmalmsfyndigheten i Nautanen utanför Gällivare bedrevs verksamhet mellan 1902-1908. Nu 100 år senare, är den gamla fyndigheten åter intressant.

– Intresset för att leta malm i nedlagda gruvor är stort och alla gruvor i länet är intressanta för prospektering, säger Jan-Olof Hedström bergmästare, ansvarig för prospekteringsfrågor.

– Där det funnits en gammal gruva är det väldigt mycket lättare att prospektera, det finns redan ett hål i marken. Därför är de här gamla gruvorna perfekta att fortsätta ifrån.

Utanför Älvsbyn har den sedan 1946 nedlagda koppar gruvan Laver på nytt blivit intressant, och i Kiruna har ett australiensiskt företag tittat på möjligheterna att starta upp Viscariagruvan som stängde igen så sent som 1997.

Frågan om det kan bli lönsamt att på nytt starta upp de gamla gruvorna lär dock dröja.

– Jag skulle tro att det dröjer några år innan man kan man säga om det finns malm som är brytvärd i gruvorna.

Finns det någon malm av värde kvar i gruvan, har man inte tagit allt av värde därifrån?

– Man gjorde det då, med den tidens förutsättningar men man hade en väldigt ofullkomlig undersökningsteknik. Nu har man mycket bättre teknik.

David Zimmer, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".