Esrange i Kiruna ska samarbeta med Chile.

Rymdbolaget expanderar

I slutet av sommaren kommer Rymdbolaget att ta över en satellitstation i Chile, som ska ha ett nära samarbete med rymdbasen utanför Kiruna. På så sätt kan man hålla koll på satelliterna hela tiden. Tanken är att det ska stärka Kirunas position på världsmarknaden.

Rymdbolaget har köpt satellitstationen i Chile av universitet i statiago för 100 miljoner kronor.

- Det förstärker vår position som den största kommersiella satellitoperatören i världen, med basen här på Esrange. Att Esrange växer säkrar både arbetstillfällen och tillväxten häruppe. Och att vi är världens största kommersiella satellitoperatör gör att folk kommer att se oss mycket mer, säger Lars Persson, vd för Rymdbolaget.

I slutet av sommaren tar man över den chilenska stationen, och de 60 anställda som idag jobbar där blir anställda av svenska Rymdbolaget.

På det viset får man ett komplement till Kirunabasen för att kunna spana på satelliterna hela tiden i deras bana runt jorden.

Chefen i Kiruna Olle Norberg ser det som en stor konkurrensfördel.

- Tillväxt inom det här området bygger på att man kan erbjuda kunderna kompletta lösningar. Vi kan nu erbjuda det med markstationer runt om hela jordklotet och det är väldigt konkurrenskraftigt. Då kan man alltså få den optimala kontakten med sin satellit.

På Kirunabasen laddar man nu upp med ett gäng nya antenner.

- En del av våra antenner är 30 år gamla, vi ska börja byta ut dem mot splitternya, säger Olle Norberg.

Och Lars Persson tillägger:

- På det senaste styrelsemötet beslutade vi att investera nästan 30 miljoner i en ny antennanläggning uppe på Esrange för att förstärka kapaciteten, men också för att byta ut de slitna antennerna.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".