Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Skyddsvärda skogar har avverkats"

1 av 2
SCA:s avverkning vid Norrmyrberget i Jokkmokks kommun som anmälts av Naturskyddsföreningen och Greenpeace för brott mot FSC-certifieringen. <br>Foto: Greenpeace.
2 av 2
SCA:s avverkning i Ratnivaara i Gällivare kommun som anmälts av Naturskyddsföreningen och Greenpeace för brott mot FSC-certifieringen. Foto: Olli Manninen.

Naturskyddsföreningen och Greenpeace har gemensamt anmält skogsbolaget SCA för brott mot skogscertifieringen FSC vid två avverkningar i Norrbotten. Föreningarna har i sin anmälan listat mer än hundra brott mot FSC-reglerna och gjort flera fynd av rödlistade arter. Områdena som nu anmälts är i Ratnivaara , cirka tre mil söder om Gällivare och i Norrmyrberget, 12 km sydväst om Vuollerim.

Vid Ratnivaara är det ett 80 hektar stort område med urskogsliknande tallskog varav 33 hektar hittills har avverkats och resten är uppsnitslat för avverkning.

Vid Norrmyrberget i Jokkmokks kommun, har SCA avverkat 28 hektar barrnaturskog, uppblandad med lövträd och med riklig förekomst av död ved.

I anmälan till FSC:s certifieringsorgan påtalar Naturskyddsföreningen och Greenpeace: ”Mycket gamla naturskogar med högt skyddsvärde har avverkats. Naturvärden har förstörts för alltid. På hyggena hittades en lång rad med fynd av rester av rödlistade arter. Enligt FSC ska hänsyn tas till sådana arter. I Ratnivaara gjordes 39 fynd av rödlistade arter och i Norrmyrberget 29 fynd.”

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Fakta: FSC

FSC, Forest Stewardship Council, är en internationell organisation med syftet att stödja utvecklingen av ett ansvarsfullt skogsbruk världen över.

FSC har utvecklat principer och kriterier för ett ansvarsfullt skogsbruk, som kontrolleras av oberoende certifieringsföretag.

Det är SGS Qualifor som kontrollerar att SCA:s skogsbruk uppfyller FSC:s standard.

Källa: SCA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".