Karin Åström (s).

"Inga fler naturreservat i Norrbotten"

De 431 skogsområden i Sverige som ska skyddas bör inte avsättas i norra Norrland. Det sa riksdagsledamot Karin Åström (s), Överkalix, när skogspolitiken debatterades i riksdagen på måndagen.

Under debatten sa jordbruksminister Eskil Erlandsson att åtgärden är bra för att nå miljömålet och att det är 431 områden i hela Sverige som nu ska avsättas i reservat. Men Karin Åström var kritisk.

– De nya avsättningarna av mark bör inte göras i norra Norrland. Vi har redan en sjättedel av skogen avsatt till reservat i Norrbotten att jämföras med en tjugondel av skogen i resten av landet, skriver Karin Åström i ett pressmeddelande.

Det handlar om beskedet att Sveaskog ger möjlighet till ett långsiktigt formellt skydd av 70 000 hektar naturskogar i hela Sverige. Marken kommer fortsatt att ägas av Sveaskog samtidigt som länsstyrelserna ges möjlighet att besluta om formellt skydd som naturreservat.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".