Björn ruttnade på lastkaj i Luleå

Ett björnkropp som skulle transporteras till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala, blev liggande på en lastkaj i Luleå i en och en halv vecka. Björnen kom aldrig till Uppsala utan ruttnade i värmen. Karl-Erik Brösth, polis i Jokkmokk, säger att det handlar om dålig kommunikation mellan polisen i Jokkmokk och Luleå.

Den 19 maj sköts en björn ihjäl i en renhage utanför Jokkmokk. Polisen fick in en anmälan, men inga brottsmisstankar fanns.

En rad djurarter, däribland björn, är statens vilt och ska därför tas om hand av polisen och sedan skickas till SVA i Uppsala. Dels för att göra en rättsmedicinsk undersökning men även ur forskningssynpunkt.

Björnen i Jokkmokk togs om hand av polisen och fördes till Ájtte museum där den frystes ned. Dagen efter skickades björnen vidare till Uppsala i en frysbil. Men vid en omlastning i Luleå tyckte transportfirman att paketet luktade för illa och ville inte ta med det för vidare transport.

Enligt Karl-Erik Brösth kontaktade transportfirman polisen i Luleå och meddelade att björnen nu fanns i Luleå och inte kunde skickas vidare. Luleåpolisen kontaktade i sin tur polisen i Jokkmokk vilka kontaktade SVA som gav tips på hur lådan kunde tätas.

– Men av någon anledning blev det inte åtgärdat i Luleå och björnen blev stående i en låda på en lastkaj i en dryg vecka, säger Karl Erik Brösth.

Men Karl- Erik Brösth tycker ändå att polisen har tillräckligt med kunskaper för att ha hand om dessa ärenden.

– Det har fungerat exemplariskt under flera år. Att det blev så här är en ren kommunikationsmiss.

Ellika Nilsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".