Professor D. Acharya , rektor för Indian Institute of Technology.

Nytt samarbete mellan LTU och Indien

Luleå tekniska universitet (LTU) och det indiska Indian Institute of Technology i Kharagpur, nära Calcutta, har tecknat ett samarbetsavtal som ska gälla studentutbyte, gemensam forskning och samarbete med industrin i de båda länderna. Samtal har pågått i flera månader sedan en delegation från LTU besökte tekniska universitet i Indien.

I tre dagar har nu en grupp från den prestigefyllda indiska högre utbildningen på universitetsnivå, Indian Institute of Technology, varit i Luleå och besökt universitetet. Det finns sju sådana högre tekniska institutioner i Indien och det är mycket kvalificerade studenter som får gå där.

Professor och rektor Damodar Acharya från institutet i Kharagpur, tar universitetsledningen i Luleå i hand och säger:

– Vi har mycket gemensamt, det är på gruvområdet, inom byggteknologin, drift och underhåll och processmetallurgi, som Luleå har styrkan och vi vill lära oss av. Och dom kan lära en del bitar av oss där. Vi kompletterar varandra bra, säger professor Acharya.

Rektor Pia Sandvik Wiklund på LTU ser fram emot samarbetet.

– Jag ser en enorm potential i det här. Vi kompletterar varandra på flera områden. Vi kan nu få lärare och forskare från Indien att komma till oss och tvärtom. Och med ökad forskning får vi mer medel att röra oss med.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".