Kraftiga underskott i landstingets prognos

Landstingets ledamöter i Norrbotten besöker Pajala i två dagar och har möte i Folkets hus. På fullmäktigemötet diskuteras den ekonomiska årsprognosen för landstinget. Den visar ett underskott på 197 miljoner kronor, vilket är betydligt sämre än förra året då man gjorde ett plus på 15 miljoner kronor. I prognosen görs bedömningen att landstingets nettokostnad kommer att öka med 5 procent under året, medan skatter, statsbidrag och utjämning bara ökar med 1,7 procent.

Det är främst divisionerna opererande och medicin som dras med stora underskott eftersom de inte har uppnått tidigare beslutade besparingar. Då dessutom ett vikande skatteunderlag och höjt kostnadsläge kommer till, så beräknas landstinget få den kraftiga resultatförsämringen.

På fullmäktigemötet kommer Norrbottens sjukvårdsparti att lägga fram en egen landstingsplan. Det gör också kristdemokraterna. Dessutom kommer ett gemensamt förslag från moderaterna, centerpartiet och folkpartiet.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".