Överbefälhavaren Håkan Syrén.

Nordiskt försvarssamarbete behövs

För att kunna vidareutveckla de nordiska försvarsmakterna krävs ett ökat flernationellt samarbete. Konkreta åtgärder bör starta nu, skriver de tre nordiska försvarscheferna Håkan Syrén, Sverige, Sverre Diesen, Norge, och Juhani Kaskeala, Finland, i en artikel som publiceras i Svenska Dagbladet, Aftenposten och Helsinkin Sanomat.

I en gemensam rapport, som de tre lägger fram för försvarsministrarna på måndag, har omkring 140 aktuella samarbetsområden analyserats. Bland dessa finns ett 40-tal lovande områden som kan genomföras omgående, skriver försvarscheferna och nämner exempelvis luftövervakning och gemensamt utnyttjande av luftrummet, transporter och drift av baser, sjukvård samt militär utbildning.

Ett förstärkt samarbete i Norden ska dock inte ses som ett alternativ till Nato-medlemskap utan som ett nödvändigt komplement, skriver de.

SR Norrbotten/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".