Polis dömd för vårdslöshet i trafik

En polis i Norrbotten har dömts för vårdslöshet i trafik under tjänst till dagsböter på 6 800 kronor. Polismannen var ute på uppdrag när han körde av vägen men förnekar att han skulle ha somnat. I samband med olyckan säger han att han har tittat på kollegan som bytte frekvens på polisradion och att han ”nickat till”.

I förhör uppgav kollegan att han tyckte att han såg trött ut och att han inte kan utesluta att det hade haft med sömn att göra. Exempelvis så berättar kollegan om att de precis innan olyckan körde om en traktor vilket den dömde polisen inte hade berättat om.

Ett annat vittne som mötte polisbilen den aktuella morgonen säger att han först mötte två bilar och sedan en traktor. Han såg då en bil som ville köra om traktorn, men det blev ingen omkörning utan bilen fortsatte ner i diket. Han såg då att det var en polisbil med att det hade gått bra.

Den dömde mannen hade först arbetat dagpass 7-14, sedan hade han sovit någon timme för att sedan börja arbeta igen klockan 22-07. Det förhållandet menar tingrätten pekar på att polismannen måste ha varit uttröttad vid tillfället och att det och det som vittnen berättat ger åklagarens påstående om att han somnat vid ratten starkt stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".