1 av 2
De olagliga fiskenäten i Lainioälven upptäcktes med helikopter. Foto: Länsstyrelsen.
2 av 2
Foto: Länsstyrelsen.

Olagliga fiskenät i Lainioälven

Länsstyrelsens fisketillsynsmän har beslagtagit tre olagligt lagda nät i Lainioälven. Beslaget skedde i samma område och nästan på samma datum som ett stort beslag av nio nät som gjordes sommaren 2007. Näten var utlagda för att fånga strömlevande fisk och de hade placerats så att de stängde fiskens vandringsvägar i älven. Näten var utlagda i en del av älven som ligger i väglöst land och de kunde hittas och bärgas med hjälp av helikopter.

– Vi gjorde ett stort beslag på nästan exakt samma ställe och vid samma tid i fjol och nu upprepar historien sig. Vid det här laget borde det stå klart för alla vad det är som gäller, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen har under ett antal år satsat på att utveckla fisketillsynen i laxälvarna och vid kusten för att visa att man är beredd att ta ansvar för förvaltningen av den vilda laxen och havsöringen i Norrbotten. Samtidigt har stora resurser satsats på att restaurera laxens och öringens lek- och uppväxtmiljöer som förstörts av bland annat flottledsrensningar. Intresset bland norrbottningarna är stort för dessa frågor. Detta syns bland annat i de tips om tjuvfiske som kommer in till länsstyrelsen.

– Det verkar som att många människor har tröttnat på att vissa personer tar sig friheter vilket i slutänden drabbar andra i form av försämrat fiske eller hårdare restriktioner. Dessa brott drabbar ju inte någon anonym myndighet utan skadar i första hand grannarna i byn och i slutänden möjligheterna att skapa arbetstillfällen i glesbygden, säger Dan Blomkvist.

Några personer gick inte att binda till de olagliga näten. Straffet för fiskebrott är böter eller fängelse upp till ett år. Om brottet anses som grovt kan fängelsestraffet bli upp till två år.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".