”Som ett flipperspel”, säger Ros-Marie Fjällborg i kontrollrummet till LKAB:s nya anrikningsverk KA3.

Flipperspel för sju miljarder

Det blir 100 nya jobb vid LKAB i Kiruna när nu kulsinter- och anriktningsverket tagits i bruk, efter tisdagens invigning. Som mest har 1 400 personer jobbat med LKAB:s sjumiljardersinvestering. Projektchefen Åsa Sundkvist är nöjd med storsatsningen.

– Det har gått mycket bra med tanke på storleken, komplexiteten och den förhållandevis korta tidsplanen

De första pelletskulorna började rulla ut ifrån kulsinterverket den 5 maj, och nu ska det produceras för fullt. Siktet är inställt på sex miljoner ton årligen, från två miljoner nu.

Målet är också att Kiruna enbart ska satsa på pellets, säger LKAB:s vd Ola Johnsson.

– Det betyder att vi etablerar oss som en hundraprocentig pelletsleverantör, och vi befäster vår ställning som en kvalitetsleverantör av pellets, vilket är viktigt på världsmarknaden.

Är det här även en miljösatsning?

– Ja, det kan man säga. När man gör pellets så får man en viss förorening när man bränner, men vi har en reningsanläggning för över en halv miljard, så det är det renaste pelletsverket i världen

Ros-Marie Fjällborg sitter som processoperatör i kontrollrummet i anrikningsverket KA3. Men inte bland en massa spakar, utan framför skärmar och datorer.

– Det stämmer, allt är datoriserat. Det är som ett flipperspel ibland härinne.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".