1 av 2
Storälgen på berget Vithatten mellan Skellefteå och Arvidsjaur. Bildmontage: Svansele vildmarkscenter.
2 av 2
Skiss och mått av storälgen på berget Vithatten mellan Skellefteå och Arvidsjaur. Grafik: Svansele vildmarkscenter.

Klart för bygget av jätteälgen

Uppdaterad 14:40
Nu är alla hinder undanröjda för att bygga jätteälgen i trä på toppen av berget Vithatten på kommungränsen mellan Skellefteå och Arvidsjaur. Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden i Arvidsjaur har gett bygglov till den 45 meter höga och 47 meter långa älgen, som bland annat ska inrymma restaurang och konferens lokaler på runt 1000 kvadratmeter.

– Eftersom Skellefteå kommun har redan beviljat bygglov, är nu alla hinder för byggandet undanröjda. Det enda vi begär är att vissa krav på brandskydd som vi vill ha dokumenterat. Eftersom det är väglöst land dit räddningstjänsten har svårt att ta sig, säger Anders Harr (s), ordförande i miljö- och byggnämnden i Arvidsjaur.

Bygget, som beräknas kosta 60 miljoner kronor, kommer enligt planerna att starta till hösten och inom två år ska den ståtliga älgen stå färdig.

Själva älgbyggnaden blir en konferensanläggning och uppe i älgens krona ska besökarna kunna njuta av utsikten över den norrländska storskogen.

Älgen kommer att stå med benen i såväl Arvidsjaurs som i Skellefteå kommun.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".